Hur uppstår en brand?

En brand kan enkelt uppstå om du exempelvis glömmer släcka stearinljus eller stänga av spisen. Bränder i kök är de allra vanligaste och i Sverige omkommer över 100 personer varje år på grund av brand.

Brand av levande ljus

Något som är vanligt i Sverige är användandet av levande ljus, det är en mysfaktor och särskilt under vinterhalvåret. Det är dock viktigt att aldrig glömma att släcka ljusen då detta är en av de vanligaste orsakerna till att en brand uppstår. Om du mot förmodan skulle glömma bort att släcka ljusen är det viktigt att du ha rätt utrustning till hands. Det kan exempelvis vara en brandsläckare eller brandfilt som på ett effektivt sätt kan släcka en brand som ännu inte hunnit få fäste och sprida sig. I vissa fall kan det räcka med vatten för att släcka elden. Vet du med dig att du har lätt för att glömma saker kan det vara fördelaktigt att sätta upp en lapp på ytterdörren, det påminner dig om att alltid kolla att alla levande ljus är släckta, samt att spisen är avstängd innan du lämnar din bostad.

Bränder som uppstår i köket

Spisbränder är en av de absolut vanligaste bränderna i ett hem. Det kan till exempel vara att ett brännbart material har stått på spisen eller i närheten. Det kan också uppstå brand av fett i självaste spisfläkten och att du glömmer av att du har en kastrull på spisen som är påslagen. För att brandsäkra din bostad kan du vidta vissa säkerhetsåtgärder, det som anses vara viktigast är förstås brandvarnaren. Den kan signalera och varna dig när rök har uppstått och troligtvis beror denna rök på en brand. I köket kan det vara bra att dessutom ha en brandfilt eller brandsläckare nära till hands. En brandfilt ska placeras noggrant på elden för att kväva den, det är viktigt att kontrollera att brandfilten täcker området helt och hållet för att garantera att inget syre kommer åt elden. Något som kan vara bra att installera är en spisvakt, det är en teknisk utrustning som monteras vid din spis. Den är mycket diskret och brukar vanligtvis inte vara ett störningsmoment. En spisvakt fungerar på så vis att den signalerar eller också avbryter bostadens elförsörjning, om den känner av att en brand är på väg att utbryta vid spisen.

Brand orsakad av rökning

Röker är något som många personer gör, och om du är rökare är det viktigt att du noggrant ser till att du har släckt cigaretten när du fimpar den. Om den fortfarande glöder kan detta orsaka en brand som kan spridas snabbt. Du bör inte heller röka i inomhusmiljö utan det rekommenderas att röka utomhus eller på en balkong. Ha alltid ett askfat eller liknande tillgängligt under hela tiden då du röker. Om du ska röka kan det vara bra att alltid ha vatten nära till hands, det kan exempelvis vara en flaska fylld med vatten eller liknande. Det gör att du snabbt kan släcka elden om det skulle uppstå glöd.